Va place situl meu?
PROMOTIE
GAZDUIRE SEDIU SOCIAL FIRMA/PFA(FARA ACTIVITATE) :500LEI / AN CU POSIBILITATEA PRELUNGIRII SEDIULUI, LA EXPIRARE, IN ACEEASI LOCATIE
PROMOTIE
GAZDUIRE SEDIU ONG(FARA ACTIVITATE) :1.000LEI / AN CU POSIBILITATEA PRELUNGIRII SEDIULUI, LA EXPIRARE, IN ACEEASI LOCATIE

A A A

ONORARII

Onorariile se stabilesc liber intre avocat si client, atat in ceea ce priveste cuantumul acestora, cat si modalitatile si esalonarile de plata si se prevad in contractul de asistenta juridica la data incheierii acestuia, inainte de inceperea asistentei si/sau reprezentarii clientului.

"Este interzisa fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de catre organele profesiei, de catre formele de exercitare a profesiei de avocat sau de catre avocati." (Extras din Statutul profesiei de avocat)

Consultanta juridica este gratuita atunci cand aceasta este urmata de un proces sau o alta activitate desfasurata de catre avocat in interesul clientului sau, urmand ca onorariul platit pentru consultanta sa fie dedus intregal din onorariul cuvenit pentru serviciul avocatial prestat.

Modalitatea de stabilire a onorariului este nuantata in functie de tipul de client, persoana fizica sau persoana juridica, rezultand:

1. Politica de onorarii pentru persoane fizice:

Onorariile vor fi stabilite in raport de:

- dificultatea, amploarea sau durata cazului;

- timpul si volumul de munca necesare pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client

; - situatia financiara a clientului;

- natura, noutatea si dificultatea cazului;

- constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante.

2. Politica de onorarii pentru persoane juridice:

La stabilirea onorariilor pentru persoane juridice se va avea in vedere, pe langa principiile enuntate mai sus, posibilitatea de a dezvolta modalitatile de plata a onorariilor sub diferite aspecte cum ar fi:

a) onorarii orare;

b) onorarii fixe (forfetare);

c) onorarii de succes;

d) onorarii formate din combinarea criteriilor de la lit. a), b) si c).

Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unitati monetare cuvenita avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care o presteaza clientului.

Onorariul fix (forfetar) consta intr-o suma fixa cuvenita avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care il presteaza sau, dupa caz, le presteaza clientului.

Onorariul orar si fix (forfetar) se datoreaza avocatului indiferent de rezultatul obtinut prin prestarea serviciilor profesionale. Avocatul poate sa primeasca de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara.

Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat.

Onorariul de succes consta intr-o suma fixa sau variabila stabilita pentru atingerea de catre avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix.

Pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul sa ceara si sa obtina acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul procesual al clientului sau. (art. 30, al. 1 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat)